Längs vägen

Hamrånge ligger norr om Gävle och hit kommer många som är intresserade av historia. Områdets kulturhistoria är välbevarat och drar varje år mycket turister. I kombination med skog, hav och öppna vidder är detta en välbesökt plats och inte alls långt ifrån Stockholm. Resan mellan Hamrånge och Stockholm är kantad av en hel del platser värda att stanna på. Se till att göra några stop längs vägen. Om man alltid kör den raka vägen, får man aldrig uppleva något.

Örbyhus slott

Detta är ett slott med dramatiskt intåg i historian. Det var här Erik XIV åt ärtsoppan som blev hans död. Hans halvbror hade nämligen lagt arsenik i ärtsoppan. Själva slottet är från mitten av 1600-talet och har genomgått några renoveringar sedan dess. Här kan man lätt förlora sig i historiens vindslag.

Österby bruk

I Österby kan man besöka världens mest välbevarade och fungerande vallonsmedja. Österbybruk gick från bonde-bruk till vallonbruk och började tillverka krigsmateriel. Österbybruk kan även stoltsera med en rik konstsamling, som man kan läsa allt om i boken Konstsamlingen på Österby.

Stockholm

En sista avstickare innan storstaden är den vackra Hagaparken. En 1700-tals engelskinfluerad park som byggdes på Gustav III tid. Här kan man strosa omkring och besöka fjärilarna i fjärilshuset. Det är sen inte långt från Haga parken in till Gamla stan, där man kan hitta flera bekväma hotell i Stockholm.Från Gävle till Stockholm går E4:an och det är en ganska tråkig väg, faktiskt Sveriges tråkigaste sträcka, men det är inget som säger att man måste ta motorvägen till Stockholm. Det går att köra mindre vägar och på så sätt har man tillfällen att göra lite små avstickare här och där, som man annars hade missat. Även små saker kan ge mycket nöje.