Turistguide till Gästrikland

Gästrikland kallas oftast för porten mot Norrland och här finns en hel del spännande att både se och göra om man är på besök i landskapet. Här hittar man bland annat härliga städer, kultur och historiska sevärdheter samt en underbar natur i form av både skog och hav.

gata i gävle

Städer att besöka i Gästrikland

Gävle är Gästriklands största stad med lite drygt 70 000 invånare. I staden hittar man ett rikt kulturliv med alltifrån museer till teatrar. Gävle kandiderade i år som Europas kulturhuvudstad. Bland annat så finns här Sveriges Järnvägsmuseum som berättar hela historien om den svenska järnvägen, Sveriges Fängelsemuseum samt Länsmuseet Gävleborg.

Förutom museer hittar man även annan kultur i staden i form av bland annat Gävle teater, som har ett brett utbud av teaterföreställningar, stand up och performance, samt Gävle Konserthus där man kan se såväl popkonserter som jazzkonserter och köruppträdanden.

Gästriklands näst största stad är Sandviken som också är en stad med en hel del att erbjuda. Är man intresserad av jazz bör man ta chansen att besöka staden under Sandviken Big Band Bang som äger rum varje sommar.

Upplev naturen och landsbygden i det gästriska landskapet

Gästrikland är som sagt ett landskap med en härlig natur och ett levande landskap. I södra delarna av landskapet hittar man till exempel Färnebofjärdens nationalpark som är helt unik i sitt slag tack vare det myller av strandkärr, älvängar och översvämningsmark som finns där. Just de periodiska översvämningarna är det som ger nationalparken sin starka prägel och mycket speciella miljö.

Precis intill Färnebofjärdens nationalpark hittar man också Gysinge bruk som ligger längs med Dalälvens forsar. Bruket är ett av Sveriges bäst bevarade från 1600-talet och var även det första i världen att ha en elektrostålugn. I mitten av bruket hittar man också den vackra herrgården som uppfördes i början av 1800-talet.

Ett par andra platser som också kan vara värda ett besök är Högbo bruk med både kulturhistoria och aktiviteter för hela familjen samt Koversta gammelby som är en väl bevarad 1600-talsby med helt unika målningar.

I övrigt så kryllar Gästrikland av härliga naturupplevelser i form av härlig vildmark och en underbart vacker kustlinje längs med Bottenhavet. Ett bra tips för att få ut det mesta av Gästrikenaturen kan vara att paddla på något av de många vatten man hittar i landskapet. En vacker plats att paddla på är till exempel Hamrångefjärden ca tre mil norr om Gävle.